مشکلات فرهنگ
فقر فرهنگی و یا کمبود فرهنگ همچنان در برخی از مناطق بیداد می کند ؛ به طوری که حتی درس خواندن و ادامه تحصیل را امری بیهوده تلقی می کنند . البته لازم است بدانید که چنین تصوراتی اغلب در مناطق روستایی دیده شده و در شهر به ندرت دیده می شود .
در روستاها اغلب فرزندان خود را مجاب به ترک تحصیل کرده ؛ در واقع دلیل آن ها برای ترک تحصیل پسران تنها کار کردن و کمک به پدر بوده و برای دختران نیز ازدواج و تشکیل خانواده می باشد .
مشکلات شخصی
در برخی از مواقع ممکن فرد به این نتیجه برسد که ترک تحصیل کند ؛ اما سوال اینجاست که چطور او به این نتیجه رسیده است ؟ اغلب نوجوانان ممکن است رویای پولدار شدن داشته و به همین خاطر درس و مدرسه را رها کرده و به دنبال کار کردن باشند .
برخی دیگر نیز ممکن است به دلیل ضعف تحصیلی و اجبار برای خواندن یک پایه تکراری ، زده شده باشند . در مقابل برخی دیگر نیز وجود دارند که به دلیل مشکلات خانوادگی و تنش در محیط زندگی شان از درس خواندن دلسرد شده باشند .
مشکلات آموزشی
سیستم آموزشی می تواند بسیار تاثیر گذار در موفقیت های تحصیلی ، شکست های تحصیلی و همچنین ترک تحصیل داشته باشد . در برخی از موارد کمبود امکانات آموزشی در کاهش انگیزه دانش آموزان و در نتیجه ترک تحصیل آن ها بسیار موثر می باشد .
یکی از مشکلات شایع در سیستم آموزشی محدود کردن دانش آموزان ، ممنوع کردن خلاقیت آن ها و همچنین شنونده بودن آن ها می باشد ؛ مدرسه رفتن دانش آموزان تنها به معنی شنونده بودن آن ها بوده به طوریکه کلاس درس به عنوانی یک سخنرانی صورت گرفته و دانش آموز تنها باید گوش کند .
روش های مختلف پیشگیری از ترک تحصیل
همانطور که گفتیم ترک تحصیلی افراد می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که گاه ممکن است این مشکلات را حل کرد و همچنین از فرار از مدرسه نوجوانان پیشگیری کرد . در ادامه برخی از روش های مختلف ترک تحصیل نوجوانان را بیان خواهیم کرد :
فرهنگ سازی
همانطور که می دانید در روستا و مراکز محروم سن ازدواج دختران و کار کردن پسرها پایین بوده ؛ در نتیجه لازم است این فرهنگ سازی انجام شده تا بتوان از ترک تحصیل آن ها جلوگیری کرد .
برطرف کردن عیوب سیستم آموزشی کشور
زمانی که دانش آموز تنها در مدرسه نقش شنونده را ایفا نکرده و توانایی ارائه عقیده های خود را داشته باشد ؛ نه تنها به خلاقیت او کمک خواهد کرد بلکه به درس خواندن و تحصیلات نیز علاقه پیدا خواهد کرد .
مشاوره های فردی و انگیزشی
در برخی از موراد نوجوانان بدون داشتن مشکلات خانوادگی و یا حتی مالی ، تنها به تصمیم خودشان تصمیم به ترک می گیرند ؛ که لازم است برای جلوگیری از ترک تحصیل آن ها مشاوره های فردی و انگیزشی شوند .
کمک های مالی
همان طور که گفتیم یکی از دلایل شایع ترک تحصیل و کار کردن نوجوانان ؛ مشکلات اقتصادی آن ها می باشد . در نتیجه لازم است که مسئولین به خانواده های ضعیف و همچنین مناطق محروم کمک کرده و یا هزینه های تحصیل آن ها مانند خرید لوازم تحریر را کاهش دهند .
نقش خانواده
همانطور که می دانید خانواده نزدیکترین اعضا به فرد بوده ؛ در نتیجه در نوع تربیت ، ویژگی های روحی و روانی و همچنین تصمیمات فرد بسیار تاثیرگذار خواهند بود . لازم است خانواده شرایط روانی و با ثباتی را برای نوجوانان فراهم کرده تا به ترک تحصیل فکر نکنند .
در نهایت
ترک تحصیل نوجوانان به هر دلیلی عواقب مختلفی خواهد داشت که بی شک بسیاری از افراد به آن بی توجه هستند ؛ ازدواج زود هنگام دخترها و فرار از مدرسه آن ها سبب خواهد شد نسلی از مادران بی تجربه در جامعه افزایش پیدا کنند .
همچنین کار کردن زودهنگام پسرها سبب خواهد شد که آن ها بدون شناخت هویت خود و یا حتی لذت بردن از بهترین دوران های خود ؛ درگیر مشکلات اقتصادی و حتی اجتماعی نیز شوند .